Идеја и жеља за изградњом нове цркве у Лозници, постоји већ више година. И поред покушаја у претходним година да се та жеља оствари није успело. Године 2001. у пролеће, на захтев Црквене Општине да се додели плац од 50 ари на имању Вука Караџића, Скупштина Општине Лозница, доноси одлуку да се додели плац на поменутој парцели за градњу нове цркве. Припреме за освећење плаца су одмах после тога почеле тако да је на Спасовдан 2001. године Његово Преосвештенство Епископ Шабачко-ваљевски Господин Лаврентије освештао плац уз присуство представника органа локалне власти, свештенства и верника.

 

Освећењу плаца су присуствовали: заменик републичког министра вера Живојин Стјепић, савезни посланик Милутин Мићић, председник СО Лозница Бобан Каитовић, те представници неколико градова. Сам чин освећења места и славског жита обављен је после литије која је кренула од лозничке цркве путем кроз град на ново место које је одређено за градњу нове цркве. Нова црква ће бити посвећена Светом Вазнесењу Господњем (Спасовдан),


Грађевински одбор за изградњу нове цркве је изабран и његов избор је потврђен од стране Епархијског Управног Одбора у Шапцу. На чело тог одбора изабран је г-дин Зоран Марковић из Клубаца.

 

Црква се гради прилозима грађана, али финансијски је помажу и бројна удружења, институције и фирме. Изградња је почела 1. јула 2002. након што је град у пролеће 2001. лозничкој Црквеној општини уступио плац од 50 ари на некадашњем Вуковом имању на Лагатору. Храм је у византијском стилу, са четири кубета и криптом под читавом црквом површине око 520 квадрата у којој се од краја 2006. држе богослужења, причешћа, крштења и венчања. У својој унутрашњости нема ниједан стуб, што га чини јединственим, а пројекат је урадио архитекта Видоје Павловић. У две етаже имаће више од хиљаду квадрата и по корисном простору биће трећи храм у Србији, одмах после Храма Светог Саве и Саборне цркве. Висином од 41 метра нова црква видљива је из свих делова града, али и из Републике Српске, а пре шест година постављено је пет звона укупне тежине од близу 1,8 тона. Пре три године, уз помоћ хелихоптера, постављена су четири позлаћена крста од којих је највећи висок пет метара.