Савиндан у храму Покрова Пресвете Богородице - 2021. године

slajder savindan

 

Литургијским сабрањем, којим је началствовао прота Зоран Трипић уз саслужење ђакона Горана Поповића, у храму Покрова Пресвете Богородице у Лозници, прослављен је празник Светог Саве - Савиндан.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, ове године су изостале неке традиционалне светковине везане за празник Светог Саве, али торженствена прослава празника није изостала. Радостан догађај, који је обележио данашњи празник, је молитвено сабрање директора лозничких основних и средњих школа на Светој Литургији, њихово учешће у обреду ломљења колача и освећења жита, те пријем за директоре и њихове заменике који је одржан након Свете Литургије у просторијама Црквене општине Старолозничке.

img-9555844ee378edca5c1ec22b2f43b798-v

На пријему који је одржан у пријатној и празничној атмосфери, свештенство и директори су констатовали изузетно добру сарадњу Црквене општине Старолозниче са основним и средњим лозничким школама, те је похваљен рад вероучитеља који су битна компонента ове добре сарадње. Свештенство храма је упознало директоре са неким будућим пројектима које планира Црквена општина Старолозничка, а у сусрет јубилеју 150 година нашег храма. Директори су понудили свесрдну помоћ и исказали жељу да и лозничке школе буду укључене у ову велику прославу јадарског краја. Директори су се захвалили на позиву да данас прво духовно на Светој Литургији, а потом и на малом празничном састанку, буду учесници прославе Светог Саве и покажу да су Црква и просвета два светосавска стуба на којима је изграђена целокупна наша култура и духовност.

Остале фотографије погледајте ОВДЕ.